Oma Bogaars

Mama bij de Kerststal 1951

Kerst 1955, thuis. v.l.n.r Anny Taphorn, Elly Taphorn, Mama, Guus Taphorn, Oma

Kerstmis 1979 bij Oma & Opa Arie

Ingezonden stuk door Mama (Mieke)

De traditie bij “Ons Thuis” was de Kerstboom werd al vroeg uitgezocht en besteld. Boom van de grond tot het plafond brengen op Kerstavond en 6 januari ’s avonds ging hij het huis weer uit.Achter de foto van Oma & Opa Bogaars-Kneepkens werd een kersttak gestoken met een bijzondere kerstvogel aan de tak. Deze kerstvogel heb ik nog steeds. Boom was voorzien van Philips kerstlampjes gemaakt in Spanje. Er zat een vloeistof in welke ging borrelen als het langer aan was. Erg bijzonder. Mijn vader was Chef kerstverlichting. De boom voorzien van “echte Kaarsjes” en kransjes van schuim en amandelkoek kransjes. Elke avond mocht er een uit gehaald worden. Het spannendste was natuurlijk zo hoog mogelijke uit de boom te halen. Mijn neefje Peter lag ooit languit met boom en al in de hele kamer. Sinds dien werd de boom verankerd met een touw , speciale haak in de muur en de gordijnroede. Ook fijner voor onze katten die de boom ook erg leuk vonden(lol). In de boom zat ook altijd een kaboutertje en trompetje die het echt deed.Helaas plaats ik geen echte kerstboom meer maar heb de ballen etc wel bewaard. Het meest irritant vond ik het engelenhaar.Weet niet of het nog te koop is, je kon er mooi mee rond de lampjes werken maar jeukte als een gek.
Als de kerstboom dan eenmaal stond was het je opknappen voor de nachtmis ” St. Catharinakerk” en daarna met z’n allen aan tafel. Voorzien van paniek gestoofde niertjes voor mijn moeder en mij, later ook nog een zwager. Dat was traditie en erg lekker met een sneetjes witbrood soppen in de lekkere jus. Eigen gemaakte worstelboordjes. Dan naar bed en lekker lang. ’s Middags bord soep vooraf en dan naar het circus van Billy Smart kijken(vanaf 1968 toen kregen we pas TV in huis) Eerder werden er bordspellen of het kaartspel ” Splitruiteren” gespeeld. Het avondmaal bestond uit een grote kalkoen ” Kale-Koen”, met als toetje eigen gemaakte chocoladepudding met mooi opgespoten slagroom.Mijn Oma werd ’s morgens opgehaald en bleef dan lekker mee eten. Ze genoot dan echt van al de ” lekkertjes”. Toen ik jonger was ging ik met mijn vader mijn oma ophalen om samen naar de “Herderkesmis” in de Heilig Hartkerk te gaan en na afloop naar huis voor een heerlijk kerstontbijt wat mijn moeder dan al had klaargemaakt. Mooie tijden om achterom te kijken.

Na jou overlijden  was alles in anders. De boom werd vervangen door een ” Neppert” . Wel tot aan het plafond. De eigen gemaakte kerststal zoals op de foto waar mama mee op staat werd wel uitgestald en deze blijft mooi en bijzonder. De nachtmis werd thuis gevierd .


Kerstmis 1990, Remco was de teleurstelling van de Kerst. Hij zou naar de nachtmis gaan met z’n allen. Helaas was er een ander besluit genomen. Toen beschikte we nog niet over mobieltjes en Remco was weg en bleef weg. Was doorgezakt met vrienden en kwam daag daarna pa bij oma onder de ogen. Later bleek dat ze met vrienden eenzaam in een kroeg hadden zitten zingen , wel kerstliedjes en elkaar niet wilde los laten. En dan te weten dat er voor velen plaats was in “Herberg Bogaars”. Maar de genuttigde  alcohol heeft Remco tegen gehouden. En dat ligt bij vele van de vrienden nog zwaar op de maag. Want Oma was ook bij Remco’s vrienden heilig. Maar er liepen een paar vrienden met de ziel onder de arm omdat ze even niet thuis konden zijn. De sociale Remco ontfermde zich over hen.

Comments are closed.