Ferdie Gosselink

Volop vis, maar weinig leden meer bij Eindhovense vereniging Vivarium

EINDHOVEN – Aquariumvereniging Vivarium hengelt naar aanwas. Want een van de oudste Eindhovense verenigingen – 90 jaar! – telt anno 2017 nog maar iets meer dan 20 leden.(Jesper de Vaan 19-10-17, 11:14)Bron Eindhovens Dagblad.

Een florerende club waren ze. Met in hun hoogtijdagen bijna 200 leden, talloze exposities waar ze hun mooiste aquaria tentoonstelden, lezingen en Frits Philips junior als erelid. Maar voor iedere 10 leden die stoppen, komen er misschien een of twee terug. “En met steeds minder contributie wordt het lastig om een goede spreker te betalen”, vertelt voorzitter Ferdie Gosselink. Ook huist de Eindhovense vereniging tegenwoordig in Best. “Vanwege de goedkope ruimte.”

Heeft het aquarium zijn langste tijd gehad in de woonkamers? Dat denken de mannen van Vivarium niet. Het aantal is zeker niet afgenomen. “Alleen het aantal mensen dat nog in het verenigingsleven actief is wel”, zegt Dennis Louwers. Vooral de nieuwe generatie zoekt liever aansluiting bij Facebookgroepen of forums, of denkt het alleen af te kunnen, met hulp van Google. “Terwijl er best veel bij komt kijken.”

Bij Vivarium wisselen ze de tips liever in het echt uit. Over welke bak de beste is of welke vissen samengaan. Sommige soorten eten elkaar zonder pardon op, of hebben een duidelijke voorkeur voor het wateroppervlak of de bodem.
Sociale contacten

Ook organiseren ze uitjes naar dierenwinkels, lezingen en houden ze kwaliteitsmetingen. Want je water op de juiste waardes – ph en zuurstof – houden, is misschien wel de grootste uitdaging aan het aquarium. “Het leukst zijn de sociale contacten”, zegt Louwers. Met mensen die net zo bevlogen zijn over hetzelfde. Die ook vuistdikke boeken doorploegen en dierenzaken afspeuren voor het juiste plantje om een biotoop volledig zoals in Borneo na te bootsen. “Het is meer dan een bak met vissen, het is een compleet natuurgebied op de vierkante meter.”

Om hun 100-jarig bestaan te halen, zijn de leden van Vivarium naarstig op zoek naar vers bloed.

Category(s): 2017, Anno, Gosselink-Roots, Roots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.